- Konu Başlıkları
- Adada Yüzebileceğiniz Temiz Koylar – Gökçeada’da Nerede Yüzülür?
- Denize Girilecek En Güzel Yerler – Gökçeada Plajları
- Gökçeada Plajları Özellikleri Neler?
Adada Yüzebileceğiniz Temiz Koylar – Gökçeada’da Nerede Yüzülür?
Gökçeada plajlarının temizliğine, suyun berraklığına ülkemizde çok az yerde şahit olabilirsiniz. Yaz gelince şenlenen bu kumsallara hayran kalacaksınız. Gökçeada turlarının en zevkli aktivitelerinden biri de plajlarda geçirilen vakitler. Hem denize girebilir hem de güneşin tadını çıkarabilirsiniz.
Girintili çıkıntılı koylarıyla uzun bir sahil şeridine sahip Gökçeada’nın her yerinde çekinmeden harika berraklıktaki denizine girebilir, akvaryum gibi sularda yüzmenin keyfini çıkarabilirsiniz. Aydıncık (Kefaloz), Uğurlu (Gizli Liman), Yıldızkoy, Laz Koyu, Kuzulimanı ve Marmaros en çok denize girilen plajlardandır.
Kefaloz ve Kuzulimanı plajları dışındaki sahiller genellikle adanın uç ve ücra köşelerinde olduğu için etrafı hep bakirdir. Onları geçmeyen kalabalıkla buralarda eşsiz denizin tadını çıkarabilirsiniz. Nitelikli beach konseptinde sadece Aydıncık’ta gerek şezlong, gerekse de yeme içme hizmetini, ayrıca sörf eğitimini de rahatlıkla alabilirsiniz.
Denize Girilecek En Güzel Yerler – Gökçeada Plajları
Kısaca bahsettiğimize göre gelin isterseniz Gökçeada plajları ve özelliklerine daha yakından bakalım. Gökçeada’da nerede yüzülür diyorsanız işte seçenekleriniz:
- Aydıncık (Kefaloz) Plajı
Merkeze 9 km mesafededir. Köyün ismini almıştır. Halk arasındaki adı Kefaloz’dur. İncecik kuma ve dalgasız denize sahiptir. Aydıncık (Kefaloz) Plajı Gökçeada’nın günübirlik tesisi olan tek plajı olması nedeniyle dikkat çekiyor. Plaj 1200 metre uzunluğundadır. Konaklama tesisleri ve yemek servisi de bulunmaktadır. Tenha olması nedeniyle tercih ediliyor. Kuzeyden esen rüzgarlara açık olduğu için serin bir hava sunuyor. Lodos çıktığında ise sörf yapmak isteyenler bu sefer Aydıncık’ın hemen bitişiğindeki Kefaloz koyuna yönelebiliyor.
- Uğurlu
Merkeze en uzak köydür. 25 km mesafedeki köyün ucu aynı zamanda da Türkiye’nin en batısı olup, ülkemizde güneşin en son battığı yerdir. Uzun bir kumsala sahip bakir koy, Gizli Liman olarak da bilinir.
- Kuzulimanı
Vapurların kalktığı ve dışarıdan bağlantının sağlandığı ana limandır. Yolcu hareketliliği üst düzeydedir. Vapur saatini bekleyenler, hemen yanındaki plajda denize girerek bu vakti çok güzel bir şekilde değerlendirebilir.
- Yıldızkoy
Kumun olmadığı, sırf kayalıklarla dolu ama denizi harika temizlikte bir koydur. Merkezden Kaleköy’e giderken, sağ tarafa doğru 3 km’lik bir yolla sapıp ulaşabileceğiniz bir noktadadır. Gökçeada Sualtı Milli Parkı’nın içinde yer alıyor ve parkın karadan denize girilen ayağını oluşturuyor.
Kuzeyden esen rüzgarlar nedeniyle her daim serin kalıyor. Florası ve faunası koruma altında olan bölgede şnorkelle yüzülebilmekte. Denizde bulunan yüzen iskeleden yararlanmak da mümkün. Ayrıca tatilciler sadece dış duvarları ayakta duran şapeli gezme fırsatı buluyorlar. Yeni Bademli Köy ya da Kaleköy’de konaklama tesisleri bulunuyor. Koydaki camping tesisi kafe-beach hizmeti de veriyor.
- Laz Koyu
Adanın güneybatısında bulunan küçük ve bakir bir koydur. Ana yol üzerinde küçük bir tabelayla yönlendirmesi vardır. Toprak yoldan 300 metre ilerledikten sonra ulaşılıyor. Koyda bulunan tesisten şemsiye ve şezlong kiralamak mümkün. Ayrıca yiyecek servisi de bulunuyor. Rüzgardan etkilenmemesi de en büyük özelliği.
- Marmaros
Yolu trafiğe kapanmış olan doğal bir plajdır. Etrafı taşlık olup yerleşim yeri bulunmaz. Buna rağmen Zeytinli köyünü geçtikten sonra tabela ile yönü gösterilmiştir. Kuzey kıyılarındaki nadir koylardan biri olması nedeniyle dikkat çekmektedir. 7 km. uzunluğundaki yolu geçtikten sonra denize ulaşılıyor. Toprak yolun sağında bulunan Marmaros Şelalesi de dikkat çekiyor.
- Yuvalı Plajı
Adanın güneyinde Adalet, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarının tesisleri kurulmuştur. Burada memurlar tatillerini geçirebiliyorlar. Konaklamak isteyenlere de hizmet veriliyor. Herkese açık olan plajlarda tatilciler şemsiye ve şezlong da alabiliyorlar. Tesislerin büfe, kafe ve restoranları da yiyecek ve içecek ihtiyacını karşılıyor. Ayrıca burada bulunan otelin kumsalından da yararlanılabiliyor.
- Gizli Liman
Adanın batı ucunda gidebileceğiniz en son nokta. Çam ağaçlarının önünde muhteşem bir güzellik sizleri bekliyor. İncecik kumları ve çam ağaçları ile çevrili alanı ile dikkat çeken koyda tuvalet ve duş da bulunuyor. Yaz sezonunda hizmet veren büfede yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
Gökçeada Plajları Özellikleri Neler?
Gökçeada plajlarında hakim rüzgar yönü kuzey olduğu için güney kıyılarında denize girmek daha avantajlı oluyor. Lodos olduğu zamanlarda ise kuzey kıyılar denize girmek için ideal olmakta. Sualtı parkı içinde yer alan Yıldızkoy, akvaryum gibi denizi ile kuzeyde en çok tercih edilen yerlerden. Aydıncık ve Yuvalı plajı dışındakilerde ise günübirlik tesisler bulunmuyor.
Karayolundan ilerleyerek bu plajlara varabilirsiniz. Ancak keşfedilmemiş yerlere ulaşmanız için toprak yollarda ilerlemeniz gerekiyor. Buralara giderken yanınıza şemsiye ve bol su almanızda fayda var.
[widget-130]