- Konu Başlıkları
- Gökçeada’da Balık Türleri ve Avlanma Yöntemleri – Gökçeada Balık Avı
- Gökçeada Balık Çeşitleri – Gökçeada Balıkçılık
- Gökçeada’da Balık Tutmak – Gökçeada Balık Avlama Yöntemleri
- Süngercilik – Gökçeada Balıkçılık
Gökçeada’da Balık Türleri ve Avlanma Yöntemleri – Gökçeada Balık Avı
Balık tutmak günlük hayatın stresinden ve koşuşturmasından uzaklaşmak için muhteşem bir etkinlik. Gökçeada balıkçılık konusunda oldukça şanslı bir yer. Limanlar ve sahil şeridi deniz tutkunları için özel bir ortam sunuyor.
Denizindeki bereketlilik ve kıyılarındaki rahatlık ise burayı tam bir merkeze dönüştürüyor. Balık tutanlar bilirler, bu hobinin keyfi bir başkadır. Dostluklar gelişir, yeni türler ile tanışılır, eğlenceli saatler geçer ve profesyonelleştikçe daha bir tutku duyulur.
Balık tutmanın çeşitli yöntemleri varken, en çok kıyı, olta ve zıpkın tercih edilir. Her birinin ise farklı bir keyfi ve öne çıkan özelliği vardır. Yeni başlayacak olan kişilerin her yöntemi denemesi tavsiye edilir. Zira kendine en yakın olanı bu şekilde rahatlıkla seçebilir ve deneme yanılma yoluyla adım adım uzmanlaşır. Tekne balıkçılığı ve ağ atma da önemli uygulamalar arasında kendini göstermektedir. Olta ile balık tutma ise en çok görülenler arasındadır.
Gökçeada Balık Çeşitleri – Gökçeada Balıkçılık
Balık konusunda bu kadar fazla seçeneğe sahip olan Gökçeada, tutkunlarını heyecanlandırmaya hazır yerlerden biri. Çünkü bu sularda 144 balık türü yaşıyor ve sadece 5 – 15 metre arasında 76 çeşit bulunuyor.
Bu rakamlar düşünüldüğünde yörenin ne kadar bereketli sulara sahip olduğu ortaya çıkıyor. Gökçeada balık türlerine örnek vermek gerekirse: uskumru, kolyoz, orkinos, kılıç, sardalya, uskumru, kolyoz, orkinos, kılıç, palamut, istavrit, barbunya, tekir, kırlangıç, sarpa, melanur, mercan, karides, ıstakoz, kalamar ve ahtapot… Bu balıkların bir kısmı ada içinde satılırken, büyük kısmı kamyonlarla Çanakkale’ye gönderiliyor.
Gökçeada’da Balık Tutmak – Gökçeada Balık Avlama Yöntemleri
Her bölgenin kendine has avlanma yöntemleri ve özellikleri vardır. Hangi balığı yakalamak için hangi koya gitmelisin, nasıl bir avlanma yöntemi uygulamalısın? Gibi sorular sizin bu alanda profesyonelleşmenizi sağlıyor. Balık avlama yöntemleri konusunda kişileri geliştirecektir.
Gökçeada’nın kendine özgü özellikleri vardır. Örneğin amatörler daha çok Kaleköy Limanı’na gitmeyi tercih ediyorlar. Tercihiniz tekne balıkçılığından yana ise 3 adet barınaktan dilediğinizi seçebilirsiniz. Bunlar:
- Kuzulimanı,
- Kaleköy ve
- Uğurlu Limanları.
Adayı kayıtlı tekneler genelde küçük ölçekli oluyor ve kolaylıkla kullanılabiliyor. Meraklılarına bir not: Ada sularında hobi olarak zıpkınla balık avlanmak yasak değil.
Süngercilik – Gökçeada Balıkçılık
1970’li yıllara kadar süngerciliğin önemli bir merkezi olan Gökçeada, 1968 yılında 22 süngerci tekne yılda ortalama 15 ton sünger çıkarırmış. 1986 yılında Akdeniz’de başlayan sünger hastalığı Gökçeada’ya da ulaşınca süngercilik diye bir meslek kalmamış.
Yine de bölge civarında hala sünger çeşitlerine rastlanıyor. 2001 yılında yapılan araştırmada Gökçeada Sualtı Parkında 13 çeşit sünger olduğu saptanmış.
[widget-130]